Sajnos sokszor megesik, hogy többet főzünk a kelleténél, vagy egészen másra éhezünk rá vacsorakor, mint amit ebédre ettünk, így a kaja a hűtőben tornyosul és várakozik a szebb sors reményében.
Egy kis kreativitással azonban már indulhat is a kajarecycling.
Nézzünk jól körül. Mi maradt, és mi van otthon hozzá? Tésztából nagyon gyorsan mac&cheese-t varázsolhatunk, rizsből rizspuffancsot, maradék krumplipüréből krokettet, vagy pacsnit (ez utóbbit ki hogyan nevezi :)), krumplis pogácsát, esetleg felhasználhatjuk pásztorpitéhez. A pörköltből gyorsan pástétom vagy szendvicskrém válhat, a maradék bolognai is befejezheti pályafutását egy húsimádó pizza feltétjeként.
Íme két egyszerű recept a kajarecyclinghoz.
Olajban sült krumplis pogácsa
A maradék krumplipürét sózzuk meg, és annyi liszttel, amit a krumpli mennyisége felvesz, gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra. Ezután tetszés szerinti formájú süteménykiszúróval (pohárral, bögrével, bármivel) szaggassunk belőle pogácsákat, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.
Töltött krokett
A maradék tört krumplit sózzuk meg, és annyi liszttel, amit a krumpli mennyisége felvesz, gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra, végül kerek kiszúróval szaggassuk ki.
A töltelékhez apróra kockázott hagymát kevés olajon pároljunk meg, majd kukoricát, aprított gombát, sonkát, reszelt sárgarépát, vagy akár apróra vágott szárazkolbászt tetszőlegesen kombinálva dobjunk a hagymára, és pároljuk, süssük össze, fűszerezzük ízlés szerint. Tegyünk egy-egy teáskanálnyi tölteléket a kiszúrt körök közepére, a széleket felhajtva formázzunk belőle gombócokat, ügyelve arra, hogy a töltelék ne vándorolhasson ki belőle, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára. Dippel, salátával önmagában is finom vacsora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése