2012. június 3., vasárnap

Vargabéles eperlekvárral

A vargabélest már nagyon régóta  szerettem volna kipróbálni, de valahogy annyira macerásnak tűnt.
Be kell valljam, nem az. Egyszerű, és nagyon finom, kiadós, laktató.
Íme az én verzióm.

Hozzávalók:
15-20 dkg cérnametélt
öt tojás
egy evőkanál margarin
egy kis pohár tejföl
50 dkg túró
egy zacskó nyolc lapos rétestészta
15 dkg cukor
olaj a réteslapok kenéséhez

A  cérnametéltet kifőzzük és lehűtjük.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, egy sárgáját félreteszünk, és a tejfölből egy evőkanálnyit. A négy tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, a margarinnal. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a tojássárgájás keveréket, a tejfölt, beleforgatjuk a cérnametéltet, végül a tojásfehérje habját is óvatosan hozzáadjuk, és elkeverjük, vigyázva arra, hogy ne törjön túlságosan össze.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és erre fektetjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, majd ugyanígy ráhelyezünk még három réteslapot. Erre kerül  a túrós töltelék. Tetejére jön a maradék négy réteslap rétegenként olajjal megkenve. A félretett egy kanálnyi tejfölt és a tojássárgáját egy evőkanálnyi olajjal elkeverjük, a legfelső réteslapot ezzel a keverékkel kenjük le.
Előmelegített, 190 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
Hagyjuk állni addig, amíg kissé kihűl, csak azután szeleteljük.
Eperlekvárral, esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...